Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αγοράζουμε για να πετάμε σχεδόν τα μισά!!!


Οξύμωρο! Η Ευρώπη της κρίσης πετάει τα μισά τρόφιμα στα σκουπίδια
Την ώρα που η μία χώρα μετά την άλλη στην Γηραιά Ήπειρο γονατίζουν από την φτώχεια που έχει φέρει η οικονομική κρίση, τα στατιστικά στοιχεία μας φανερώνουν μια αλλόκοτη πραγματικότητα. Στα σκουπίδια λοιπόν καταλήγουν τα μισά τρόφιμα που παράγονται και διακινούνται στην Ευρώπη, την ώρα που 79 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. των «27» ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 16 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από φιλανθρωπικές οργανώσεις για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.

Τα σούπερ μάρκετ, τα νοικοκυριά, τα εστιατόρια, αλλά και κολοσσοί της διατροφικής αλυσίδας πετάνε κάθε χρόνο στους κάδους απορριμμάτων το 50% των τροφίμων. Για το θλιβερό αυτό φαινόμενο ευθύνες βαραίνουν τόσο τους καταναλωτές που αγοράζουν περισσότερα από όσα έχουν ανάγκη, αλλά και τις βιομηχανίες που εφαρμόζουν την τακτική 2 σε 1. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 925 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα.

Σε αυτόν τον πλανήτη λοιπόν τα τρόφιμα που καταλήγουν σε χωματερές ζυγίζουν 1,3 δισεκατομμύριο τόνους, όπως αποκαλύπτεται από πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Η Βρετανία είναι από τις πρώτες χώρες που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατασπατάληση των τροφίμων, ενώ το πρόβλημα επεκτάθηκε πρόσφατα και στις Βρυξέλλες.

Έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας  “Guardian”, που έγινε στο παρελθόν, έδειξε ότι οι βρετανοί ρίχνουν στα σκουπίδια τα περισσότερα τρόφιμα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Πετάνε έως και το 40% της συνολικής ποσότητας που αγοράζουν κάθε χρόνο.        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου