Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΕΝΔΟΧΩΡΑ, συζήτηση για το ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο

ENDOXORA 02 web.pdfENDOXORA 02 web.pdf
2397 K   Προβολή   Λήψη αρχείου  



Συζήτηση με τον Νίκο Κοντογιάννη, πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών πολιτών Δυτ. Φθιώτιδας, όπως δημοσιεύτηκε στην Ενδοχώρα.



l. Τι προβλήματα δημιουργεί η επιλογή των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο
Τρίλοφο Μακρακώμης και τι αντιδράσεις σημειώνονται από την τοπική κοινωνία;

     Η διαχείριση των απορριμμάτων στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματά που επηρεάζει μέσα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον την ποιότητα της ζωής μας, απειλεί την υγεία μας και το μέλλον μας καθώς και των επόμενων γενεών.
   Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό της χωροθέτησης ως Όμιλος Ενεργών πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας το παρακολουθούσαμε από πολύ καιρό αλλά ούτε εμείς ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής είχαμε την πληροφόρηση που θα θέλαμε για να πάρουμε θέση. Όλα γίνονταν κρυφά και μεθοδευμένα.
    Δρομολογούσαν και δρομολογούν εξελίξεις αποφεύγοντας το δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση επί της ουσίας. Όταν λάβαμε γνώση της μελέτης η αντίδρασή μας ήταν άμεση και καθαρή. Δεν κινούμαστε από τοπικιστικά κίνητρα. Δεν θα είχαμε κανένα ενδοιασμό να συμφωνήσουμε εάν είχε επιλεγεί ο σωστός τρόπος διαχείρισης και η κατάλληλη περιοχή που θα αποτελούσαν εγγύηση για το περιβάλλον και την μη υποβάθμιση της περιοχής αλλά αντίθετα θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αύξηση της απασχόλησης.
   Στην περίπτωσή μας όμως μιλάμε για μια εντελώς ακατάλληλη περιοχή, για ένα ξεπερασμένο τρόπο διαχείρισης και φυσικά για μια μεγάλη αδικία. Είναι σε όλους φανερό πως η μελέτη κατευθύνθηκε σε αυτή την περιοχή ενώ όλες οι άλλες περιοχές ήταν σαφώς πιο κατάλληλες. Τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της περιοχής είναι τέτοια που θα έπρεπε να απορριφθεί ευθύς εξαρχής.
  Η περιοχή μας απειλείται περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η προστασία του περιβάλλοντος (των δασών, των πηγών, των ρεματιών, του Σπερχειού, της γης μας και του αέρα που αναπνέουμε), η δυνατότητα κατοίκησης, η ύδρευση των οικισμών, η άρδευση των χωραφιών, οι παραγωγικές δραστηριότητες, η δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, πλήττονται ευθέως και δεν αποτελούν πλέον δεδομένο με αυτές τις επιλογές. 
 Η τοπική κοινωνία, κάτοικοι, σύλλογοι, αυτοδιοίκηση, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε με τη χωροθέτηση στο Τρίλοφο και τις ενέργειες που εκπορεύονται από το δήμο Λαμιέων ερήμην μας είναι αναστατωμένη, θυμωμένη, οργισμένη και έτοιμη να εκραγεί. Από το καλοκαίρι τα πράγματα έχουν γίνει πιο άσχημα μετά τις άδικες ενέργειες και κατηγορίες του δημάρχου Λαμιέων για τις φωτιές κοντά στη Μαγδάρα που θύμιζαν προβοκάτσια, τις ηγεμονικές του απαιτήσεις από υπηρεσίες της περιοχής για φύλαξη τάχα της περιοχής, από την χωρίς άδεια είσοδο μηχανημάτων στα κτήματα των κατοίκων του Τριλόφου και τα προκλητικά γραφόμενα σε κάποια από τα έντυπα της Λαμίας. 

2. Η κοινή γνώμη είναι ενημερωμένη για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή; 

    Η ένταση δεν είναι επιλογή μας. Σύλλογοι και αυτοδιοίκηση έχουμε συγκρατήσει τους οργισμένους πολίτες. Έχουμε δίκιο, έχουμε επιχειρήματα και αυτά θέλουμε να τα μάθει όλος ο κόσμος στην κοιλάδα του Σπερχειού, στις ακτές του Μαλιακού και του βορείου Ευβοϊκού, στη Λαμία και σε όλη τη Φθιώτιδα. Η επιλογή του δήμου Λαμιέων είναι η αποφυγή  του διαλόγου, οι κρυφές ενέργειες, η δημιουργία τετελεσμένων, παραβλέποντας τους κινδύνους για το περιβάλλον και το κόστος λειτουργίας και μεταφοράς που θα φορτωθεί στους πολίτες, με κοντόφθαλμες λογικές που εθελοτυφλούν μπροστά στις ισχυρές πιθανότητες ρύπανσης και μόλυνσης του Σπερχειού και του Μαλιακού που αφορούν όλους μας και όχι μόνο τη δυτική Φθιώτιδα. Δυστυχώς τα ΜΜΕ της Λαμίας δεν μας έχουν βοηθήσει στο να ακουστούν τα δεδομένα της μελέτης, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τα προβλήματα ακαταλληλότητας της περιοχής, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας. 

3. Ποια είναι τα επιχειρήματα για την μη καταλληλότητα της περιοχής;

    Η περιοχή της Μαγδάρας Τριλόφου είναι εντελώς ακατάλληλη να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εγκατάσταση διαχείρισης, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Για μας είναι σαφές πως διαπράττεται ένα οικολογικό έγκλημα. 
α. Η περιοχή κατολισθαίνει (είναι γνωστό σε όλους, αναφερόταν στη γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, το παραδέχεται η ίδια η μελέτη). 
β. Τα 77 στρέμματα της επιλεγμένης έκτασης είναι κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μετά από φωτιά προ ετών και όχι τωρινή και παρά τις πιέσεις το δασαρχείο δεν προχώρησε σε άρση της αναδάσωσης την οποία προσπαθούν να πετύχουν με νύχια και με δόντια.
γ. Διαρρέεται από δύο βαθιές ρεματιές με τη μία να έχει νερό όλο το έτος 
δ. Οι κλίσεις της περιοχής φτάνουν το 50%
ε. Η πηγή που υδρεύεται το χωριό βρίσκεται μόνο 200 μέτρα μακριά και στο ίδιο ύψος με την περιοχή αυτή.
στ. Το χωριό Τρίλοφο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων και σε κάθετη θέση πάνω από την περιοχή ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Γραμμένη με το Αρχάνι.
ζ. Ζώνη natura και Σπερχειός βρίσκονται πολύ κοντά και κινδυνεύουν αν λάβουμε υπόψη και τη μορφολογία της περιοχής
η. Οι ιαματικές πηγές Πλατυστόμου βρίσκονται πολύ κοντά, του Αρχανίου που είναι παγκοσμίως γνωστές, σε απόσταση 3,5 χλμ και η ιαματική κρήνη του Τριλόφου ακριβώς απέναντι σε απόσταση αναπνοής
θ. Ο δρόμος που ανεβαίνει στο Τρίλοφο και ενώνει τη δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία με το οροπέδιο του Δομοκού και τη Θεσσαλία, εφάπτεται και αγκαλιάζει την περιοχή χωροθέτησης
ι. Η περιοχή έχει παρουσιάσει πρόσφατη σεισμικότητα με επίκεντρο ακόμη και το ίδιο το Τρίλοφο (δεν το έχει λάβει καθόλου υπόψη η μελέτη)
ια. Κάτω από τη χωροθετούμενη περιοχή υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας
ιβ. Η περιοχή βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από τη Λαμία και τους δήμους της Φθιώτιδας που είναι οι κύριοι παραγωγοί απορριμμάτων σε σχέση με τις άλλες εξετασθείσες περιοχές (συνεπάγεται μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος)
ιγ. Η μεταφορά θα γίνεται από την ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου, μέσα από όλους τους οικισμούς (το αποσιωπά η μελέτη) 
ιδ. Η μεταφορά της λυματολάσπης του βιολογικού της Λαμίας που προβλέπει η μελέτη καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη τη λειτουργία της εγκατάστασης 
      Καταλαβαίνετε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια επένδυση. 
   Ενώ δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα του Ασωπού θέλουν να δημιουργήσουν άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης στον Σπερχειό και το Μαλιακό.

4. Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές,  γιατί δεν υιοθετούνται;

    Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό της υπερκατανάλωσης, της παραγωγής απορριμμάτων και του είδους των απορριμμάτων (ανακυκλώνονται; βιοδιασπώνται;). Η διαχείριση πρέπει να ξεκινά από προγράμματα για την ποσότητα και την ποιότητα των απορριμμάτων, προγράμματα που θα αφορούν την πηγή δηλαδή το νοικοκυριό και την επιχείρηση και στη συνέχεια τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης. Έτσι θα ελαχιστοποιηθούν τα υπολείμματα και ταυτόχρονα θα έχουμε αρκετές θέσεις εργασίας.
    Η περιοχή ταφής των τελικών υπολειμμάτων που θα πρέπει να είναι ελάχιστα (όχι ΧΥΤΑ που προβλέπει η μελέτη και όχι ΧΥΤΥ με υπολείμματα 40% που εύχεται για μετά το 2015) θα πρέπει να επιλεγεί με αδιαμφισβήτητα κριτήρια για την καταλληλότητα της, την εγγύτητα στην περιοχή παραγωγής απορριμμάτων, τις μη επιπτώσεις στην παραγωγική και οικονομική ζωή της περιοχής.
    Η μελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει προκρίνει το Τρίλοφο με 0,084(κ.μ.ο) διαφορά -και μόνο από αυτό κατανοεί κανείς τι έχει γίνει- έχει πολλές ελλείψεις και παραβλέπει σημαντικά στοιχεία. Είναι σαφές ότι κατευθύνθηκε. Ο τρόπος αξιολόγησης είναι εντελώς αυθαίρετος και η βαθμολόγηση αναιτιολόγητη, με την επιλογή σεναρίων επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να λέει : Τρίλοφο.
    Η κινδυνολογία ότι δεν υπάρχει άλλη λύση κι ότι θα χαθούν τα χρήματα δεν έχει καμία βάση. Η μελέτη κρίνει εξίσου κατάλληλες και άλλες περιοχές. Αν, λοιπόν, αποδειχθεί με επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ότι είναι ακατάλληλη η περιοχή του Τριλόφου θα πρέπει να πάνε στην επόμενη περιοχή. 
    Στην πατρίδα μας όπως συνηθίζεται σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντί να λυθεί άμεσα με τον πιο δραστικό και τον πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο μπήκε στη λογική του πολιτικού κόστους, των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με τακτικές πίεσης, αδιαφάνειας, εκπτώσεων και σκοτεινές διαδικασίες, παραβλέποντας πολλές φορές την ουσία της ορθής διαχείρισης και των ορθών επιλογών προσπαθούν να επιβάλουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους.

5 . Πως σκοπεύετε να απαντήσετε εάν επιμείνουν στη δημιουργία των εγκαταστάσεων;

     Μέχρι τώρα η επιλογή μας είναι να κάνουμε γνωστή την αλήθεια σε όλο τον λαό της Φθιώτιδας, να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και να κρίνουν όλοι την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Να δουν όλοι το έγκλημα που σχεδιάζουν και προωθούν. Ζητήσαμε επανειλημμένα να αντιπαρατεθούμε σε δημόσιο διάλογο με το δήμαρχο Λαμιέων αλλά το αποφεύγει συστηματικά. Έχουμε κάνει και τις νομικές μας ενέργειες με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Θα κάνουμε και τα ασφαλιστικά μέτρα όταν χρειαστεί. Όσο όμως ο δήμαρχος Λαμιέων προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες καταπατώντας τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, αγνοώντας τα δίκαιά τους, χρησιμοποιώντας πολιτικολογίες και συκοφαντίες για να μην αναδειχθεί η αλήθεια δεν θα μείνουμε απαθείς. Οι πολίτες θα εκφραστούν μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις υπερασπίζοντας την αλήθεια και τα δίκαιά τους, υπερασπίζοντας το μέλλον τους στην περιοχή, υπερασπίζοντας το νερό τους, τον αέρα τους, τη γη τους, το Σπερχειό τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου