Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Μια πολύ καλή πρωτοβουλία του ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυγαριάς και της Ομάδας Καλλιεργητών ιπποφαούς.

ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΥΠΑΤΗΣ 


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΑΡΙΑΣ 


ΗΜΕΡΙΔΑ: <<Νέες καλλιέργειες, η περίπτωση του Ιπποφαούς >> 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


17.30-18.00: Προσέλευση-Εγγραφές


18.00-18.15: Χαιρετισμοί


18.15-18.30: «Το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης και οι δράσεις του στη διά βίου μάθηση», Παπαγεωργίου Μαρίνα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Αν. Υπ. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης,Συλεούνης Στυλιανός, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης


18.30-18.45: «Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Φθιώτιδα – Από το 2010 έως τώρα, από τώρα έως το μέλλον…», Κιτσικόπουλος Δημήτρης, Βιοκαλλιεργητής ιπποφαούς στη περιοχή Δαμάστας. 


18.45-19.50: «Η βιολογική καλλιέργεια του Ιπποφαούς», Δαουτόπουλος Γεώργιος, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. 


19.50-20.20: «Ιπποφαές-Ένταξη στο καλάθι αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδας-Προοπτικές», Καρνάβας Ιωάννης, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς. 


20.20-21.00: Ερωτήσεις-συζήτηση


21.00: ΛΗΞΗ 


Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ




Για όσους δεν γνωρίζουν για το ιπποφαές δίνουμε κάποιες πληροφορίες από το διαδίκτυο.



Ιπποφαές: Τι είναι;

Το ιπποφαές ανήκει στη κατηγορία εκείνη των φυτών που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές και καλλυντικές βιομηχανίεςκαθώς και οι βιομηχανίες που παράγουν τρόφιμα. Χάρη στα συστατικά που περιέχει, το είδος του καρπού του και στους σπόρους του, το ιπποφαές γίνεται πραγματικά ανάρπαστο. Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες έχουν βρει ότι το ιπποφαές περιέχει 190 ουσίες όπου το είδος τους καθώς και ο τρόπος που συνδυάζονται κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό πολύ δυνατό. Ακόμα αυτές οι ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Αυτή η αντιοξειδωτική δράση στρέφεται κατά της γήρανσης, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών διαταραχών καθώς κατεβάζει και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη το ιπποφαές εμπεριέχει μία σειρά βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β, η βιταμίνη Β-στερόλη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D,  η βιταμίνη Κ, Φλαβονοειδή κλπ. Επίσης εμπεριέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο. σίδηρο, χαλκό και σελήνιο ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική καθώς και για τη σωματική ευημερία του ανθρώπου. Εμπεριέχει ακόμη και Καροτενοειδή και Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σαν τα ω-3, ω-6, ω-7, ω-9.

ιπποφαές

ιπποφαές
Το ιπποφαές είναι από τα παλιότερα φυτά που υπήρξαν στη γη και υπάρχει πριν από τη τελευταία περίοδο των παγετώνων. Υπάρχει σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Καλλιεργείται στην Ευρώπη και περισσότερο στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στη Ρωσία και στη Κίνα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται αλλά για την ώρα σε μικρά επίπεδα. Και στην Αρχαία Ελλάδα το ιπποφαές το χρησιμοποιούσαν σε ανθρώπους και σε ζώα. Τα άλογα των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου λόγω του ότι έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα του ιπποφαούς είχαν μεγάλη αντοχή σε δύναμη καθώς και το τρίχωμά τους έλαμπε περισσότερο (εξ ου και το όνομα, φωτεινό άλογο).

Ιπποφαές: Τι προσφέρει και πώς χρησιμοποιείται

Το ιπποφαές προσφέρει πολλά στον οργανισμό γιατί τονώνει και προκαλεί γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Προστατεύει το νευρικό σύστημα και μειώνει το άγχος. Αντιμετωπίζει τις παθήσεις στο συκώτι, την υπερπλασία του προστάτη καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα. Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα και από το σάκχαρό στο αίμα και συμβάλλει στη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.  Ανακουφίζει από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα. Επανορθώνει τους ιστούς και τα κύτταρα μετά από έκθεσή τους σε ακτινοβολία. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα όπως την ακμή, τα εγκαύματα, και τη ψωρίαση.  Ακόμη χάρη στο ιπποφαές μπορούν να παράγονται σε πολύ βελτιωμένη έκδοσηκαλλυντικά, χυμοί, μαρμελάδες, τρόφιμα, πρόσθετα διατροφής κλπ.

Ιπποφαές: Δύναμη, αντοχή και αδυνάτισμα με φυσικό τρόπο

Τα κατάλληλα συστατικά του ιπποφαούς συμβάλλουν στην ακόμη καλύτερη υγεία των αθλητών και όσων προπονούνται σκληρά, λόγω των βιταμινών και των μετάλλων που εμπεριέχει. Πολλά μέταλλα χάνει ο οργανισμός λόγω της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και το ιπποφαές δίνει αυτά τα μέταλλα πίσω. Το ιπποφαές καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες που παρουσιάζονται σε όσους ασκούν έντονα τους μύες τους.
Βοηθάει επίσης  πάρα πολύ και όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά διότι και έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά διατροφής χωρίς να δίνει στον οργανισμό πολλές θερμίδες. Τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει βοηθάνε με τέτοιο τρόπο το πεπτικό σύστημα ώστε τα λίπη να καίγονται και να εξαλείφεται το αίσθημα της πείνας.

Ιπποφαές: Φυσικό αντικαρκινικό


ιπποφαές

ιπποφαές
Το ιπποφαές λόγω της ουσίας εκχυλίσματος αλκοόλης που περιέχει, βοηθάει τον οργανισμό ώστε να μη κινδυνέψει το μυελό των οστών από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Ακόμη λόγω αυτής της ουσίας ορισμένοι τύποι καρκίνου δεν παρουσιάζουν μετάσταση.
Έχει τη δυνατότητα επίσης να αποκαταστήσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό τα κύτταρα του μυελού των οστών. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια βρέθηκε ότι το εκχύλισμα αλκοόλης θεράπευσε το αιμοποιητικό σύστημα αυτών των ποντικιών ύστερα από έντονη χημειοθεραπεία.

Καλλιέργεια ιπποφαούς

Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί ατομικά καισυλλογικά. Στην δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε π.χ. να να υπάρχει μία ομάδα παραγωγών που θα το καλλιεργούν, η οποία θα παραδίδει τη καλλιέργεια σε μια άλλη ομάδα που θα κάνει τημεταποίηση της καλλιέργειας σε παρασκευάσματα διαφόρων προϊόντων για διάφορες χρήσεις και θα είναι υπεύθυνη για την τελική διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά εγγυώμενες τις υψηλότερες τιμές που μπορούν να υπάρξουν για να έχουν όφελος οι παραγωγοί.
Έτσι δημιουργήθηκε πριν περίπου 1 χρόνο ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας» στην Αιανή Κοζάνης. Αυτοί που ίδρυσαν το συγκεκριμένο συνεταιρισμό είναι 12 καλλιεργητές οι οποίοι αφού έλαβαν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που συνολικά διήρκεσε 40 ώρες με λέκτορα τον γεωπόνο και ειδικευμένο στη καλλιέργεια του ιπποφαούς κ. Κάσσανδρο Γάτσιο, όπου καλλιέργησαν συνολικά 70 στρέμματα του φυτού ως τον Μάρτιο του 2011. Αυτές οι καλλιέργειες αναμένεται να δώσουν τους καρπούς τους προς εκμετάλλευση κατά τον Μάρτιο του 2014.

Πώς θα μάθω περισσότερα και πώς θα ξεκινήσω;


ιπποφαές


ιπποφαές
Η  παρακολούθηση του σεμιναρίου του γεωπόνου κ. Κασσάνδρου Γάτσιου καθώς και του γεωπόνου και φυτωριούχου κ. Σπύρου Μπίμπου που διαρκεί συνολικά 40 ώρες, είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά ιπποφαούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας κάνει εισαγωγή τους από τη Γερμανία. Απαιτείται πάντως μεγάλη προσοχή με το αν το φυτά είναι αρσενικά ήθηλυκά διότι άλλου είδους καλλιέργειας χρειάζονται τα αρσενικά και άλλη τα θηλυκά.

Προϋποθέσεις καλλιέργειας ιπποφαούς


ιπποφαές


ιπποφαές
Το ιπποφαές αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες(-45 με +45 βαθμούς κελσίου) και μπορεί να καλλιεργηθεί από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και 1500 μέτρα υψόμετρο. Βέβαια χρειάζεται να καλλιεργηθεί σε περιοχή με όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται ανθεκτικότεροι οι καρποί του.

Επιδότηση για καλλιέργεια ιπποφαούς

Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για καλλιέργεια ιπποφαούς, ακόμα.

Διάθεση παραγωγής ιπποφαούς

Μονάχα με υπογραφή επίσημου συμβολαίου μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Το λάδι και ο χυμός του ιπποφαούς δίνεται σε φαρμακοβιομηχανίεςβιομηχανίες τροφίμων και σε βιομηχανίες που παρασκευάζουν καλλυντικά. Ο καρπός του μπορεί να βρεθεί και αποξηραμένος.

Προετοιμασία εδάφους

Πρώτα χρειάζεται να γίνει εδαφολογική ανάλυση για τη καταλληλότητα η όχι του χωραφιού. Εφόσον βρεθεί κατάλληλο το χωράφι στη συνέχεια χρειάζεται κοπριά γύρω στον 1 με 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Αφού στρωθεί η κοπριά στο έδαφος μετά πρέπει να ξεκινήσει η φύτευση του ιπποφαούς.

Χρόνος παραγωγής

Αφού ολοκληρωθεί η φύτευση, το ιπποφαές χρειάζεται 3 χρόνια για να είναι έτοιμοι οι αρχικοί καρποί του που φυτεύτηκαν. Για να ολοκληρωθεί όμως η καλλιέργεια χρειάζονται 4 με 5 χρόνια από την αρχική φύτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου