ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ .. Ένα βήμα του πολίτη, μια δεξαμενή σκέψης για τον τόπο μας.
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012
Δεν φτάσαμε τυχαία εδώ που φτάσαμε...μήπως να ρίξουν και καμιά ματιά προς τα εδώ;
www.capital.gr
Πώς στηνόταν το μεγάλο φαγοπότι στα δημόσια έργα
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 - 09:43
Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Το πάρτι με το κρατικό χρήμα που γινόταν στα δημόσια έργα την εποχή των παχέων αγελάδων αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας μία χαρακτηριστική περίπτωση που δειγματοληπτικά εντόπισαν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Το 2006, οπότε ακόμη 'λεφτά υπήρχαν', το τότε υπουργείο περιβάλλοντος και δημοσίων έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) αποφάσισε να μετατοπίσει τη γραμμή του τραμ προς Γλυφάδα, ώστε αυτή να μην διέρχεται από την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 155.000 ευρώ, ποσό που εκ πρώτης φαίνεται χαμηλό. Ωστόσο, αφορά στην αξία της εκπόνησης προμελέτης, δηλαδή ούτε καν κύριας μελέτης, ενός μικρού μεγέθους έργου.
Ξέφραγο αμπέλι
Η προμελέτη του έργου ανατέθηκε με διαδικασίες 'fast track' σε μελετητική εταιρεία που μόνον άγνωστη δεν ήταν στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς είχε ήδη αναλάβει σημαντικά δημόσια έργα. Έτσι υπογράφηκε μεταξύ του φορέα του έργου, της ΤΡΑΜ και της εταιρείας η σύμβαση ανάθεσης έργου τεχνικού συμβούλου.
Μία σύμβαση γεμάτη παρατυπίες, σύμφωνα με το φάκελο της υπόθεσης που βρίσκεται στη διάθεση του Capital.gr και έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ποιες 'τρύπες' εντόπισε το κλιμάκιο των επιθεωρητών του ΓΕΔΔ;
- Η σύμβαση ανατέθηκε απευθείας με τη διαδικασία της κατεπείγουσας ανάγκης, αν και δεν υπήρχε τέτοιου είδους 'ανάγκη': για διάστημα δύο χρόνων, από το 2006 μέχρι το 2008, η ΤΡΑΜ, το ΥΠΕΧΩΔΕ και η μελετητική εταιρεία αντάλλασσαν έγγραφα για το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν τα έργα...
- Δεν είχε δημιουργηθεί ο φάκελος του έργου της μετατόπισης της γραμμής, δηλαδή ποια είναι τα τεχνικά δεδομένα του project, η σκοπιμότητά του. Και βέβαια το ασύδοτο Δημόσιο -εν προκειμένω η τότε διεύθυνση σχεδιασμού ανάπτυξης και μελετών της ΤΡΑΜ- δεν είχε ούτε καν προεκτιμήσει τη δαπάνη κατασκευής του έργου ή το ύψος της αμοιβής της μελέτης!
- Η αμοιβή των 155.000 είχε... προταθεί από την ίδια την μελετητική εταιρεία, ελλείψει τυπικής εκτίμησης του ποσού. Περιττό να αναφερθεί ότι δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός, ενώ η σύμβαση δεν εξετάστηκε από τη νομική υπηρεσία της ΤΡΑΜ Α.Ε.
- Ουδείς από την ΤΡΑΜ και από το ΥΠΕΧΩΔΕ έλεγξε, εάν η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει τα απαραίτητα πτυχία για να αναλάβει την εκπόνηση της προμελέτης. Και από αυτό προκύπτει ότι η ανάθεση ήταν παράνομη.
- Τελικά η μελέτη πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο, ό,τι αυτή περιελάμβανε (σχέδια κτλ) ήταν ανυπόγραφο. Την ίδια στιγμή, σε τμήματα της προμελέτης εμφανίζονταν συντάκτες που...δεν εργάζονταν στην εταιρεία ούτε σε άλλες εταιρείες με τις οποίες ενδεχομένως συνεργαζόταν η ανάδοχος.
Στο απυρόβλητο
Όπως προκύπτει από τη σχετική έκθεση, αντιμέτωποι με πειθαρχικό έλεγχο είναι-μεταξύ άλλων- ο προϊστάμενος της διεύθυνσης σχεδιασμού ανάπτυξης και μελετών της τότε ΤΡΑΜ και οι επιβλέποντες μηχανικοί της σύμβασης. Αγνοείται όμως, εάν θα τιμωρηθούν, καθώς η ΣΤΑΣΥ Α.Ε. (στην οποία υπάγεται το ΤΡΑΜ) παραμένει χωρίς κανονισμό λειτουργίας...
Παράλληλα, ποινικές ευθύνες ενδέχεται να φέρουν τα μέλη του δ.σ. και ο διευθύνων σύμβουλος της τότε ΤΡΑΜ.
Αξιοσημείωτο πάντως, είναι ότι η μελετητική εταιρεία που εμπλέκεται στην υπόθεση κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, μέχρι πριν από μερικούς μήνες εμφάνιζε δραστηριότητα στα δημόσια έργα.
dimitris.delevegos@capital.gr
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012
Μια παραίτηση δασκάλας που κάνει την ψυχή μας να …..αλυχτά
Η Μάρω σήμερα υπέβαλλε την παραίτησή της στην έκπτωτη κυβέρνησηΕίναι τιμή μου να έχω τη Μάρω συμπολεμιστή. Απλά τιμή μου.Σ.Λ.Διαβάστε το κείμενο της παραίτησηςΛαμβάνω την τιμή να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση μου ως δασκάλας, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
Οι λόγοι που μ’ έκαναν να επιλέξω αυτή την οδό είναι οι εξής:
- Ως δασκάλα πίστευα πάντα πως η στάση μου είναι παράδειγμα κι ό,τι νιώθω περνάει σαν αέρας στις ψυχές των παιδιών. Όχι κούφια λόγια και μπούρδες. Συναισθήματα και πράξεις, στάση ζωής. Δεν μπορώ ν’ αντικρίζω τα μάτια των παιδιών μου, χωρίς να ντρέπομαι να υπηρετώ μία παιδεία που δεν υφίσταται. Δεν έχω το δικαίωμα, δεν μου επιτρέπεται. Αρνούμαι να συμμετέχω στο συστηματάκι σας: «Πρώτα ο μαθητής», «Δωρεάν δημόσια παιδεία», «Ίσες ευκαιρίες για όλους»; Αρνούμαι τους φόρους των συμπολιτών μου να τους προσφέρω αδιαμαρτύρητα στους προδότες της χώρας μου, χωρίς να μπορώ να αρνηθώ ή ν’ αντισταθώ στις αποφάσεις τους.- Αρνούμαι να συναινώ, να συνεργάζομαι και να διευκολύνω αυτούς που μάτωσαν τη χώρα. Τους στυγνούς δολοφόνους, που δολοφονούν κάθε μέρα κάποιον συμπολίτη μου. (Μεταξύ των θυμάτων και ο άντρας μου).
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που έκλεψαν τον ιδρώτα των συνταξιούχων, χωρίς ντροπή και σεβασμό στα χρόνια τους.
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που γέμισαν τη χώρα άστεγους και τώρα κάνουν τους ελεήμονες τάχα.
Δεν θέλω την ελεημοσύνη τους, δεν αναγνωρίζω τα μιάσματα, τους θρασύδειλους που παράνομα
κυβερνούν τη χώρα με την πεποίθηση ότι συμφωνούμε.Για όλους αυτούς τους λόγους,ΕΠΕΙΔΗΗ ψυχή μου αλυχτά,Αποχωρώ και ΑΠΑΙΤΩ, το μόνο δικαίωμα που μου αφήσατε για ν’ αντισταθώ, την παραίτησή μου, να την κάνετε ΑΜΕΣΑ δεκτή.

Οι λόγοι που μ’ έκαναν να επιλέξω αυτή την οδό είναι οι εξής:
- Ως δασκάλα πίστευα πάντα πως η στάση μου είναι παράδειγμα κι ό,τι νιώθω περνάει σαν αέρας στις ψυχές των παιδιών. Όχι κούφια λόγια και μπούρδες. Συναισθήματα και πράξεις, στάση ζωής. Δεν μπορώ ν’ αντικρίζω τα μάτια των παιδιών μου, χωρίς να ντρέπομαι να υπηρετώ μία παιδεία που δεν υφίσταται. Δεν έχω το δικαίωμα, δεν μου επιτρέπεται. Αρνούμαι να συμμετέχω στο συστηματάκι σας: «Πρώτα ο μαθητής», «Δωρεάν δημόσια παιδεία», «Ίσες ευκαιρίες για όλους»; Αρνούμαι τους φόρους των συμπολιτών μου να τους προσφέρω αδιαμαρτύρητα στους προδότες της χώρας μου, χωρίς να μπορώ να αρνηθώ ή ν’ αντισταθώ στις αποφάσεις τους.
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που έκλεψαν τον ιδρώτα των συνταξιούχων, χωρίς ντροπή και σεβασμό στα χρόνια τους.
- Δεν συνεργάζομαι μ’ αυτούς που γέμισαν τη χώρα άστεγους και τώρα κάνουν τους ελεήμονες τάχα.
Δεν θέλω την ελεημοσύνη τους, δεν αναγνωρίζω τα μιάσματα, τους θρασύδειλους που παράνομα
κυβερνούν τη χώρα με την πεποίθηση ότι συμφωνούμε.
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
ΕΝΔΟΧΩΡΑ, συζήτηση για το ΧΥΤΑ στο Τρίλοφο

2397 K Προβολή Λήψη αρχείου
Συζήτηση με τον Νίκο Κοντογιάννη, πρόεδρο του Ομίλου Ενεργών πολιτών Δυτ. Φθιώτιδας, όπως δημοσιεύτηκε στην Ενδοχώρα.
l. Τι προβλήματα δημιουργεί η επιλογή των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στο
Τρίλοφο Μακρακώμης και τι αντιδράσεις σημειώνονται από την τοπική κοινωνία;
Η διαχείριση των απορριμμάτων στη σύγχρονη καταναλωτική κοινωνία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματά που επηρεάζει μέσα από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον την ποιότητα της ζωής μας, απειλεί την υγεία μας και το μέλλον μας καθώς και των επόμενων γενεών.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτό της χωροθέτησης ως Όμιλος Ενεργών πολιτών Δυτικής Φθιώτιδας το παρακολουθούσαμε από πολύ καιρό αλλά ούτε εμείς ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής είχαμε την πληροφόρηση που θα θέλαμε για να πάρουμε θέση. Όλα γίνονταν κρυφά και μεθοδευμένα.
Δρομολογούσαν και δρομολογούν εξελίξεις αποφεύγοντας το δημόσιο διάλογο και τη συζήτηση επί της ουσίας. Όταν λάβαμε γνώση της μελέτης η αντίδρασή μας ήταν άμεση και καθαρή. Δεν κινούμαστε από τοπικιστικά κίνητρα. Δεν θα είχαμε κανένα ενδοιασμό να συμφωνήσουμε εάν είχε επιλεγεί ο σωστός τρόπος διαχείρισης και η κατάλληλη περιοχή που θα αποτελούσαν εγγύηση για το περιβάλλον και την μη υποβάθμιση της περιοχής αλλά αντίθετα θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη της περιοχής και στην αύξηση της απασχόλησης.
Στην περίπτωσή μας όμως μιλάμε για μια εντελώς ακατάλληλη περιοχή, για ένα ξεπερασμένο τρόπο διαχείρισης και φυσικά για μια μεγάλη αδικία. Είναι σε όλους φανερό πως η μελέτη κατευθύνθηκε σε αυτή την περιοχή ενώ όλες οι άλλες περιοχές ήταν σαφώς πιο κατάλληλες. Τα χαρακτηριστικά και τα δεδομένα της περιοχής είναι τέτοια που θα έπρεπε να απορριφθεί ευθύς εξαρχής.
Η περιοχή μας απειλείται περιβαλλοντικά και οικονομικά. Η προστασία του περιβάλλοντος (των δασών, των πηγών, των ρεματιών, του Σπερχειού, της γης μας και του αέρα που αναπνέουμε), η δυνατότητα κατοίκησης, η ύδρευση των οικισμών, η άρδευση των χωραφιών, οι παραγωγικές δραστηριότητες, η δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής, πλήττονται ευθέως και δεν αποτελούν πλέον δεδομένο με αυτές τις επιλογές.
Η τοπική κοινωνία, κάτοικοι, σύλλογοι, αυτοδιοίκηση, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώθηκε με τη χωροθέτηση στο Τρίλοφο και τις ενέργειες που εκπορεύονται από το δήμο Λαμιέων ερήμην μας είναι αναστατωμένη, θυμωμένη, οργισμένη και έτοιμη να εκραγεί. Από το καλοκαίρι τα πράγματα έχουν γίνει πιο άσχημα μετά τις άδικες ενέργειες και κατηγορίες του δημάρχου Λαμιέων για τις φωτιές κοντά στη Μαγδάρα που θύμιζαν προβοκάτσια, τις ηγεμονικές του απαιτήσεις από υπηρεσίες της περιοχής για φύλαξη τάχα της περιοχής, από την χωρίς άδεια είσοδο μηχανημάτων στα κτήματα των κατοίκων του Τριλόφου και τα προκλητικά γραφόμενα σε κάποια από τα έντυπα της Λαμίας.
2. Η κοινή γνώμη είναι ενημερωμένη για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή;
Η ένταση δεν είναι επιλογή μας. Σύλλογοι και αυτοδιοίκηση έχουμε συγκρατήσει τους οργισμένους πολίτες. Έχουμε δίκιο, έχουμε επιχειρήματα και αυτά θέλουμε να τα μάθει όλος ο κόσμος στην κοιλάδα του Σπερχειού, στις ακτές του Μαλιακού και του βορείου Ευβοϊκού, στη Λαμία και σε όλη τη Φθιώτιδα. Η επιλογή του δήμου Λαμιέων είναι η αποφυγή του διαλόγου, οι κρυφές ενέργειες, η δημιουργία τετελεσμένων, παραβλέποντας τους κινδύνους για το περιβάλλον και το κόστος λειτουργίας και μεταφοράς που θα φορτωθεί στους πολίτες, με κοντόφθαλμες λογικές που εθελοτυφλούν μπροστά στις ισχυρές πιθανότητες ρύπανσης και μόλυνσης του Σπερχειού και του Μαλιακού που αφορούν όλους μας και όχι μόνο τη δυτική Φθιώτιδα. Δυστυχώς τα ΜΜΕ της Λαμίας δεν μας έχουν βοηθήσει στο να ακουστούν τα δεδομένα της μελέτης, οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τα προβλήματα ακαταλληλότητας της περιοχής, οι θέσεις μας και οι προτάσεις μας.
3. Ποια είναι τα επιχειρήματα για την μη καταλληλότητα της περιοχής;
Η περιοχή της Μαγδάρας Τριλόφου είναι εντελώς ακατάλληλη να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εγκατάσταση διαχείρισης, ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Για μας είναι σαφές πως διαπράττεται ένα οικολογικό έγκλημα.
α. Η περιοχή κατολισθαίνει (είναι γνωστό σε όλους, αναφερόταν στη γνωμοδότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων, το παραδέχεται η ίδια η μελέτη).
β. Τα 77 στρέμματα της επιλεγμένης έκτασης είναι κηρυγμένη αναδασωτέα έκταση μετά από φωτιά προ ετών και όχι τωρινή και παρά τις πιέσεις το δασαρχείο δεν προχώρησε σε άρση της αναδάσωσης την οποία προσπαθούν να πετύχουν με νύχια και με δόντια.
γ. Διαρρέεται από δύο βαθιές ρεματιές με τη μία να έχει νερό όλο το έτος
δ. Οι κλίσεις της περιοχής φτάνουν το 50%
ε. Η πηγή που υδρεύεται το χωριό βρίσκεται μόνο 200 μέτρα μακριά και στο ίδιο ύψος με την περιοχή αυτή.
στ. Το χωριό Τρίλοφο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων και σε κάθετη θέση πάνω από την περιοχή ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Γραμμένη με το Αρχάνι.
ζ. Ζώνη natura και Σπερχειός βρίσκονται πολύ κοντά και κινδυνεύουν αν λάβουμε υπόψη και τη μορφολογία της περιοχής
η. Οι ιαματικές πηγές Πλατυστόμου βρίσκονται πολύ κοντά, του Αρχανίου που είναι παγκοσμίως γνωστές, σε απόσταση 3,5 χλμ και η ιαματική κρήνη του Τριλόφου ακριβώς απέναντι σε απόσταση αναπνοής
θ. Ο δρόμος που ανεβαίνει στο Τρίλοφο και ενώνει τη δυτική Φθιώτιδα και την Ευρυτανία με το οροπέδιο του Δομοκού και τη Θεσσαλία, εφάπτεται και αγκαλιάζει την περιοχή χωροθέτησης
ι. Η περιοχή έχει παρουσιάσει πρόσφατη σεισμικότητα με επίκεντρο ακόμη και το ίδιο το Τρίλοφο (δεν το έχει λάβει καθόλου υπόψη η μελέτη)
ια. Κάτω από τη χωροθετούμενη περιοχή υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας
ιβ. Η περιοχή βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από τη Λαμία και τους δήμους της Φθιώτιδας που είναι οι κύριοι παραγωγοί απορριμμάτων σε σχέση με τις άλλες εξετασθείσες περιοχές (συνεπάγεται μεγαλύτερο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος)
ιγ. Η μεταφορά θα γίνεται από την ΕΟ Λαμίας Καρπενησίου, μέσα από όλους τους οικισμούς (το αποσιωπά η μελέτη)
ιδ. Η μεταφορά της λυματολάσπης του βιολογικού της Λαμίας που προβλέπει η μελέτη καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη τη λειτουργία της εγκατάστασης
Καταλαβαίνετε πως κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα προχωρούσε σε μια τέτοια επένδυση.
Ενώ δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα του Ασωπού θέλουν να δημιουργήσουν άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα μόλυνσης στον Σπερχειό και το Μαλιακό.
4. Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές, γιατί δεν υιοθετούνται;
Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό της υπερκατανάλωσης, της παραγωγής απορριμμάτων και του είδους των απορριμμάτων (ανακυκλώνονται; βιοδιασπώνται;). Η διαχείριση πρέπει να ξεκινά από προγράμματα για την ποσότητα και την ποιότητα των απορριμμάτων, προγράμματα που θα αφορούν την πηγή δηλαδή το νοικοκυριό και την επιχείρηση και στη συνέχεια τους τοπικούς φορείς αυτοδιοίκησης. Έτσι θα ελαχιστοποιηθούν τα υπολείμματα και ταυτόχρονα θα έχουμε αρκετές θέσεις εργασίας.
Η περιοχή ταφής των τελικών υπολειμμάτων που θα πρέπει να είναι ελάχιστα (όχι ΧΥΤΑ που προβλέπει η μελέτη και όχι ΧΥΤΥ με υπολείμματα 40% που εύχεται για μετά το 2015) θα πρέπει να επιλεγεί με αδιαμφισβήτητα κριτήρια για την καταλληλότητα της, την εγγύτητα στην περιοχή παραγωγής απορριμμάτων, τις μη επιπτώσεις στην παραγωγική και οικονομική ζωή της περιοχής.
Η μελέτη που έχει εκπονηθεί και έχει προκρίνει το Τρίλοφο με 0,084(κ.μ.ο) διαφορά -και μόνο από αυτό κατανοεί κανείς τι έχει γίνει- έχει πολλές ελλείψεις και παραβλέπει σημαντικά στοιχεία. Είναι σαφές ότι κατευθύνθηκε. Ο τρόπος αξιολόγησης είναι εντελώς αυθαίρετος και η βαθμολόγηση αναιτιολόγητη, με την επιλογή σεναρίων επιλεγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να λέει : Τρίλοφο.
Η κινδυνολογία ότι δεν υπάρχει άλλη λύση κι ότι θα χαθούν τα χρήματα δεν έχει καμία βάση. Η μελέτη κρίνει εξίσου κατάλληλες και άλλες περιοχές. Αν, λοιπόν, αποδειχθεί με επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα ότι είναι ακατάλληλη η περιοχή του Τριλόφου θα πρέπει να πάνε στην επόμενη περιοχή.
Στην πατρίδα μας όπως συνηθίζεται σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αντί να λυθεί άμεσα με τον πιο δραστικό και τον πιο φιλικό για το περιβάλλον τρόπο μπήκε στη λογική του πολιτικού κόστους, των τοπικιστικών αντιπαραθέσεων και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με τακτικές πίεσης, αδιαφάνειας, εκπτώσεων και σκοτεινές διαδικασίες, παραβλέποντας πολλές φορές την ουσία της ορθής διαχείρισης και των ορθών επιλογών προσπαθούν να επιβάλουν τις προειλημμένες αποφάσεις τους.
5 . Πως σκοπεύετε να απαντήσετε εάν επιμείνουν στη δημιουργία των εγκαταστάσεων;
Μέχρι τώρα η επιλογή μας είναι να κάνουμε γνωστή την αλήθεια σε όλο τον λαό της Φθιώτιδας, να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και να κρίνουν όλοι την ορθότητα των επιχειρημάτων μας. Να δουν όλοι το έγκλημα που σχεδιάζουν και προωθούν. Ζητήσαμε επανειλημμένα να αντιπαρατεθούμε σε δημόσιο διάλογο με το δήμαρχο Λαμιέων αλλά το αποφεύγει συστηματικά. Έχουμε κάνει και τις νομικές μας ενέργειες με προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Θα κάνουμε και τα ασφαλιστικά μέτρα όταν χρειαστεί. Όσο όμως ο δήμαρχος Λαμιέων προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες καταπατώντας τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής, αγνοώντας τα δίκαιά τους, χρησιμοποιώντας πολιτικολογίες και συκοφαντίες για να μην αναδειχθεί η αλήθεια δεν θα μείνουμε απαθείς. Οι πολίτες θα εκφραστούν μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις υπερασπίζοντας την αλήθεια και τα δίκαιά τους, υπερασπίζοντας το μέλλον τους στην περιοχή, υπερασπίζοντας το νερό τους, τον αέρα τους, τη γη τους, το Σπερχειό τους
Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
Έφυγε από κοντά μας πρόωρα και ξαφνικά ο Γιώργος Καραντζίκος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μακρακώμης. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Η εξόδειος ακολουθία θα τελεστεί αύριο 23-1-2012 και ώρα 11.00.
Παρακάτω η τελευταία πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Γιώργου την οποία δυστυχώς δεν θα διευθύνει.
Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου 26-1-2012 εδώ.
Παρακάτω η τελευταία πρόσκληση σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Γιώργου την οποία δυστυχώς δεν θα διευθύνει.
Πρόσκληση Δημοτικού Συμβουλίου 26-1-2012 εδώ.
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012
Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΠΠΟΦΑΕΣ
Μια πολύ καλή πρωτοβουλία του ΚΠΕ Στυλίδας - Υπάτης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυγαριάς και της Ομάδας Καλλιεργητών ιπποφαούς.
ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΥΠΑΤΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΑΡΙΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ: <<Νέες καλλιέργειες, η περίπτωση του Ιπποφαούς >>
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
17.30-18.00: Προσέλευση-Εγγραφές
18.00-18.15: Χαιρετισμοί
18.15-18.30: «Το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης και οι δράσεις του στη διά βίου μάθηση», Παπαγεωργίου Μαρίνα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Αν. Υπ. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης,Συλεούνης Στυλιανός, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης
18.30-18.45: «Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Φθιώτιδα – Από το 2010 έως τώρα, από τώρα έως το μέλλον…», Κιτσικόπουλος Δημήτρης, Βιοκαλλιεργητής ιπποφαούς στη περιοχή Δαμάστας.
18.45-19.50: «Η βιολογική καλλιέργεια του Ιπποφαούς», Δαουτόπουλος Γεώργιος, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
19.50-20.20: «Ιπποφαές-Ένταξη στο καλάθι αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδας-Προοπτικές», Καρνάβας Ιωάννης, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς.
20.20-21.00: Ερωτήσεις-συζήτηση
21.00: ΛΗΞΗ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ
Για όσους δεν γνωρίζουν για το ιπποφαές δίνουμε κάποιες πληροφορίες από το διαδίκτυο.

ΚΠΕ ΣΤΥΛΙΔΑΣ - ΥΠΑΤΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΥΓΑΡΙΑΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ: <<Νέες καλλιέργειες, η περίπτωση του Ιπποφαούς >>
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
17.30-18.00: Προσέλευση-Εγγραφές
18.00-18.15: Χαιρετισμοί
18.15-18.30: «Το ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης και οι δράσεις του στη διά βίου μάθηση», Παπαγεωργίου Μαρίνα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης, Σταυρόπουλος Γεώργιος, Αν. Υπ. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης,Συλεούνης Στυλιανός, μέλος Π.Ο. ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης
18.30-18.45: «Η καλλιέργεια του ιπποφαούς στην Φθιώτιδα – Από το 2010 έως τώρα, από τώρα έως το μέλλον…», Κιτσικόπουλος Δημήτρης, Βιοκαλλιεργητής ιπποφαούς στη περιοχή Δαμάστας.
18.45-19.50: «Η βιολογική καλλιέργεια του Ιπποφαούς», Δαουτόπουλος Γεώργιος, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
19.50-20.20: «Ιπποφαές-Ένταξη στο καλάθι αγροτικών προϊόντων Στερεάς Ελλάδας-Προοπτικές», Καρνάβας Ιωάννης, Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Στερεάς.
20.20-21.00: Ερωτήσεις-συζήτηση
21.00: ΛΗΞΗ
Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΚΟΙΝΟ
Για όσους δεν γνωρίζουν για το ιπποφαές δίνουμε κάποιες πληροφορίες από το διαδίκτυο.
Ιπποφαές: Τι είναι;
Το ιπποφαές ανήκει στη κατηγορία εκείνη των φυτών που χρησιμοποιούν οι φαρμακευτικές και καλλυντικές βιομηχανίεςκαθώς και οι βιομηχανίες που παράγουν τρόφιμα. Χάρη στα συστατικά που περιέχει, το είδος του καρπού του και στους σπόρους του, το ιπποφαές γίνεται πραγματικά ανάρπαστο. Ρώσοι και Κινέζοι επιστήμονες έχουν βρει ότι το ιπποφαές περιέχει 190 ουσίες όπου το είδος τους καθώς και ο τρόπος που συνδυάζονται κάνουν τον ανθρώπινο οργανισμό πολύ δυνατό. Ακόμα αυτές οι ουσίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση.
Αυτή η αντιοξειδωτική δράση στρέφεται κατά της γήρανσης, του καρκίνου και των καρδιαγγειακών διαταραχών καθώς κατεβάζει και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Ακόμη το ιπποφαές εμπεριέχει μία σειρά βιταμινών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β, η βιταμίνη Β-στερόλη, η βιταμίνη C, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Κ, Φλαβονοειδή κλπ. Επίσης εμπεριέχει μέταλλα όπως το ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο. σίδηρο, χαλκό και σελήνιο ψευδάργυρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική καθώς και για τη σωματική ευημερία του ανθρώπου. Εμπεριέχει ακόμη και Καροτενοειδή και Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σαν τα ω-3, ω-6, ω-7, ω-9.
Το ιπποφαές είναι από τα παλιότερα φυτά που υπήρξαν στη γη και υπάρχει πριν από τη τελευταία περίοδο των παγετώνων. Υπάρχει σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε ημιορεινές περιοχές. Καλλιεργείται στην Ευρώπη και περισσότερο στην Ασία και πιο συγκεκριμένα στη Ρωσία και στη Κίνα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται αλλά για την ώρα σε μικρά επίπεδα. Και στην Αρχαία Ελλάδα το ιπποφαές το χρησιμοποιούσαν σε ανθρώπους και σε ζώα. Τα άλογα των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου λόγω του ότι έτρωγαν τους καρπούς και τα φύλλα του ιπποφαούς είχαν μεγάλη αντοχή σε δύναμη καθώς και το τρίχωμά τους έλαμπε περισσότερο (εξ ου και το όνομα, φωτεινό άλογο).
Ιπποφαές: Τι προσφέρει και πώς χρησιμοποιείται
Το ιπποφαές προσφέρει πολλά στον οργανισμό γιατί τονώνει και προκαλεί γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Προστατεύει το νευρικό σύστημα και μειώνει το άγχος. Αντιμετωπίζει τις παθήσεις στο συκώτι, την υπερπλασία του προστάτη καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα. Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα και από το σάκχαρό στο αίμα και συμβάλλει στη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Ανακουφίζει από τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα. Επανορθώνει τους ιστούς και τα κύτταρα μετά από έκθεσή τους σε ακτινοβολία. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα όπως την ακμή, τα εγκαύματα, και τη ψωρίαση. Ακόμη χάρη στο ιπποφαές μπορούν να παράγονται σε πολύ βελτιωμένη έκδοσηκαλλυντικά, χυμοί, μαρμελάδες, τρόφιμα, πρόσθετα διατροφής κλπ.
Ιπποφαές: Δύναμη, αντοχή και αδυνάτισμα με φυσικό τρόπο
Τα κατάλληλα συστατικά του ιπποφαούς συμβάλλουν στην ακόμη καλύτερη υγεία των αθλητών και όσων προπονούνται σκληρά, λόγω των βιταμινών και των μετάλλων που εμπεριέχει. Πολλά μέταλλα χάνει ο οργανισμός λόγω της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και το ιπποφαές δίνει αυτά τα μέταλλα πίσω. Το ιπποφαές καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες που παρουσιάζονται σε όσους ασκούν έντονα τους μύες τους.
Βοηθάει επίσης πάρα πολύ και όσους θέλουν να χάσουν περιττά κιλά διότι και έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά διατροφής χωρίς να δίνει στον οργανισμό πολλές θερμίδες. Τα αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα που εμπεριέχει βοηθάνε με τέτοιο τρόπο το πεπτικό σύστημα ώστε τα λίπη να καίγονται και να εξαλείφεται το αίσθημα της πείνας.
Ιπποφαές: Φυσικό αντικαρκινικό
Το ιπποφαές λόγω της ουσίας εκχυλίσματος αλκοόλης που περιέχει, βοηθάει τον οργανισμό ώστε να μη κινδυνέψει το μυελό των οστών από τις αρνητικές επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Ακόμη λόγω αυτής της ουσίας ορισμένοι τύποι καρκίνου δεν παρουσιάζουν μετάσταση.
Έχει τη δυνατότητα επίσης να αποκαταστήσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό τα κύτταρα του μυελού των οστών. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια βρέθηκε ότι το εκχύλισμα αλκοόλης θεράπευσε το αιμοποιητικό σύστημα αυτών των ποντικιών ύστερα από έντονη χημειοθεραπεία.
Καλλιέργεια ιπποφαούς
Το ιπποφαές μπορεί να καλλιεργηθεί ατομικά καισυλλογικά. Στην δεύτερη περίπτωση, θα μπορούσε π.χ. να να υπάρχει μία ομάδα παραγωγών που θα το καλλιεργούν, η οποία θα παραδίδει τη καλλιέργεια σε μια άλλη ομάδα που θα κάνει τημεταποίηση της καλλιέργειας σε παρασκευάσματα διαφόρων προϊόντων για διάφορες χρήσεις και θα είναι υπεύθυνη για την τελική διοχέτευση των προϊόντων στην αγορά εγγυώμενες τις υψηλότερες τιμές που μπορούν να υπάρξουν για να έχουν όφελος οι παραγωγοί.
Έτσι δημιουργήθηκε πριν περίπου 1 χρόνο ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας» στην Αιανή Κοζάνης. Αυτοί που ίδρυσαν το συγκεκριμένο συνεταιρισμό είναι 12 καλλιεργητές οι οποίοι αφού έλαβαν μέρος σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που συνολικά διήρκεσε 40 ώρες με λέκτορα τον γεωπόνο και ειδικευμένο στη καλλιέργεια του ιπποφαούς κ. Κάσσανδρο Γάτσιο, όπου καλλιέργησαν συνολικά 70 στρέμματα του φυτού ως τον Μάρτιο του 2011. Αυτές οι καλλιέργειες αναμένεται να δώσουν τους καρπούς τους προς εκμετάλλευση κατά τον Μάρτιο του 2014.
Πώς θα μάθω περισσότερα και πώς θα ξεκινήσω;
Η παρακολούθηση του σεμιναρίου του γεωπόνου κ. Κασσάνδρου Γάτσιου καθώς και του γεωπόνου και φυτωριούχου κ. Σπύρου Μπίμπου που διαρκεί συνολικά 40 ώρες, είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά ιπποφαούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλλιέργειας Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας κάνει εισαγωγή τους από τη Γερμανία. Απαιτείται πάντως μεγάλη προσοχή με το αν το φυτά είναι αρσενικά ήθηλυκά διότι άλλου είδους καλλιέργειας χρειάζονται τα αρσενικά και άλλη τα θηλυκά.
Προϋποθέσεις καλλιέργειας ιπποφαούς
Το ιπποφαές αντέχει σε όλες τις θερμοκρασίες(-45 με +45 βαθμούς κελσίου) και μπορεί να καλλιεργηθεί από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι και 1500 μέτρα υψόμετρο. Βέβαια χρειάζεται να καλλιεργηθεί σε περιοχή με όσο το δυνατόν περισσότερη ηλιοφάνεια γιατί με αυτό τον τρόπο γίνονται ανθεκτικότεροι οι καρποί του.
Επιδότηση για καλλιέργεια ιπποφαούς
Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν επιδοτήσεις για καλλιέργεια ιπποφαούς, ακόμα.
Διάθεση παραγωγής ιπποφαούς
Μονάχα με υπογραφή επίσημου συμβολαίου μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια. Το λάδι και ο χυμός του ιπποφαούς δίνεται σε φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες τροφίμων και σε βιομηχανίες που παρασκευάζουν καλλυντικά. Ο καρπός του μπορεί να βρεθεί και αποξηραμένος.
Προετοιμασία εδάφους
Πρώτα χρειάζεται να γίνει εδαφολογική ανάλυση για τη καταλληλότητα η όχι του χωραφιού. Εφόσον βρεθεί κατάλληλο το χωράφι στη συνέχεια χρειάζεται κοπριά γύρω στον 1 με 1,5 τόνο ανά στρέμμα. Αφού στρωθεί η κοπριά στο έδαφος μετά πρέπει να ξεκινήσει η φύτευση του ιπποφαούς.
Χρόνος παραγωγής
Αφού ολοκληρωθεί η φύτευση, το ιπποφαές χρειάζεται 3 χρόνια για να είναι έτοιμοι οι αρχικοί καρποί του που φυτεύτηκαν. Για να ολοκληρωθεί όμως η καλλιέργεια χρειάζονται 4 με 5 χρόνια από την αρχική φύτευση.
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)